Op de dissonante klanken van een piano lijkt een groep jongeren een jongeman ergens vanaf te willen houden. Uit alle macht en met vereende krachten trekken ze hem achteruit. Een jong meisje laat haar eigen rap horen. In close harmony vertolkt een groep jonge mensen hun zelfgeschreven nummer over verslaving. In het nieuwe jongereninitiatief Nieuwe Helden 045 draait het om het tonen van je talent. In 12 weken tijd werk je toe naar een vette show, die is gratis te zien op 20 april om 20.00 uur in de Nieuwe Nor in Heerlen.

Nieuwe Helden 045 is de Heerlense spin-off van Nieuwe Helden Next Level, tien jaar geleden ontstaan in Roermond onder de naam Nieuwe Helden. Het is geboren als community arts project: een kunstproject met welzijnswortels en sociale impact. Inmiddels kent Nieuwe Helden Next Level vier edities: Heerlen, Roermond, Venlo en Weert.
Nieuwe Helden draait om talentontwikkeling en het verbinden van jongeren tussen de 12 en 23 jaar. Nieuwe Helden neemt ‘urban’ talenten serieus: hiphop, breakdance, rap en spoken word. Maar er wordt van alles gedaan: gezongen, theater en muziek gemaakt, samen en solo gedanst op salsa en Afrikaanse beats, decorbouw en techniek.
Nieuwe Helden is uitgegroeid tot een succesvol concept omdat je er volledig jezelf mag zijn. Jonge mensen hebben het gevoel dat ze er thuiskomen, dankzij de creatieve coaching en de rol die ze zelf spelen in het geheel. Daarnaast komen in elke stad drie werkvelden samen: cultuur, welzijnswerk en onderwijs. Ook dat draagt bij aan de sociale impact van het project.

Urban stad Heerlen
Dat dit urban talent initiatief in Heerlen direct landde is geen verrassing. Heerlen staat bekend als dé urban stad van Zuid-Limburg. Het is de thuisstad voor IBE, het internationale Breakdance Event. Als mural city van het zuiden trekt het toeristen uit het hele land die samen met een gids de vele muurschilderingen komen bewonderen.
Het thema van ‘Genoeg gehad’ is verslaving, het is door de jongeren zelf gekozen. De Nieuwe Helden van Heerlen vertalen op 20 april hun ervaringen, denkbeelden en belevingswereld over verslaving. Ze doen dit in co-creatie met bekende en minder bekende coaches, zoals: Brohlin Coumans Kenji Hendriks, Joey Berger, Laurent Beemer, Suzanne van Pamelen, Youngkee Eurlings en Zinah Heuts. Regisseur Kim Lee Wong weeft alle creatieve disciplines en stukjes aan elkaar tot een wervelend geheel. De projectleiding in Heerlen is in handen van Jop Vermeesch van HFC Crew.

Kaarten voor de show zijn gratis en vanaf 6 april verkrijgbaar via poppodium De Nieuwe Nor in Heerlen. Maximaal 4 kaarten per persoon. www.nieuwenor.nl

Partners
Nieuwe Helden 045 is een samenwerking van JENS, Schunck, HFC Crew, Nieuwe Nor en Nieuwe Helden Next Level. Het initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Limburg, Fonds voor Cultuurparticipatie, VSB Fonds en Gemeente Heerlen.

Ook leuk!

© Kunstbende Limburg