Op zondag 24 maart 2024 heeft de 34ste editie van de Limburgse Kunstbende voorronde plaatsgevonden in het Toon Hermans Theater in Sittard. Dit is onderdeel én het voortraject van de landelijke Kunstbende finale, het “Young Creators Festival” dat zal plaatsvinden op zaterdag 29 juni 2024 in Amsterdam. Meer dan 180 jongeren uit de hele provincie Limburg hebben hun weg gevonden naar Sittard en hun creativiteit in de verschillende categorieën laten spreken.

Jongeren in de leeftijd van 13 t/m 19 jaar streden voor een plek in de landelijke finale, verdeeld over negen categorieën (Content Creator, Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal en Theater). Voor het eerst in vier jaar waren er ook precies genoeg deelnemers in de categorieën Film en Fashion om deze door te laten gaan. Per categorie heeft een 3-koppige professionele jury uit alle deelnemers drie prijswinnaars aangewezen, alleen in de categorieën Film en Fashion is één winnaar aangewezen. In de categorie Content Creator is een Wildcard uitgegeven aan Floor Bons als enige deelnemer. Zij is automatisch binnen deze categorie geselecteerd om Limburg te vertegenwoordigen in de landelijke finale.

Muziek
1. KeyCult
2. Lieve Stroux
3. Marit & Bregje

Dans
1. TwoPointO
2. Jolien
3. THE MOVEMENT

Taal
1. Yana Wings
2. Eline Willaert
3. Stijn Peters

Theater
1. Xam

DJ
1. DJ Jay-D
2. Stanley Redex
3. Saya

EXPO
1. Zara de Klerk
2. Anna Heutmekers
3. Quintin

Film
1. Lost Box Media

Fashion
1. Anna Heutmekers

Content Creator
1. Floor Bons (Wildcard)

De eerste-prijs-winnaars van elke categorie krijgen een traject met coaching en optredens aangeboden en nemen deel aan de landelijke finale op zaterdag 29 juni 2024 in Amsterdam.  Alle prijswinnaars krijgen, mede dankzij onze sponsoren, vele (stimulerings)prijzen aangeboden zoals workshops, een fotoshoot, bioscoopbonnen, kaartjes voor voorstellingen en het Pinkpop festival. Ook zijn er categorie-gerelateerde prijzen zoals mengpanelen of kleurpaletten, en vele optredens op verschillende pop- en cultuurfestivals zoals in Poppodium Volt, Het Graduation Festival van Hogeschool Zuyd en nog veel meer.

Josien Vermeeren, Regio coördinator Kunstbende Limburg
“Het Kunstbende-gevoel was weer volop aanwezig deze voorronde! Ik ben super trots op al die jongeren die de weg naar creativiteit weer hebben gevonden èn het hebben aangedurfd hun eigen werk te laten zien aan het publiek en een deskundige jury. En natuurlijk op ons team en de grote groep vrijwilligers die deze dag achter de schermen op rolletjes hebben laten lopen. Nu op naar Amsterdam met onze finalisten! “

Over Kunstbende

Kunstbende is dé landelijk wedstrijd voor jong en creatief talent tussen de 13 en 19 jaar. Kunstbende organiseert dit jaar voor de 34ste keer dé landelijke wedstrijd voor jong en creatief talent. In negen verschillende categorieën, te weten: CONTENT CREATOR – DANS – DJ – EXPO – FASHION –  FILM – MUZIEK – TAAL – THEATER, kunnen deelnemers hun eigen werk en talent laten zien. Kunstbende wordt in Limburg georganiseerd door Stichting Festivals Limburg.  Kunstbende is vooral een goede gelegenheid voor jong talent om podiumervaring op te doen en naamsbekendheid te vergroten. Veel bekende artiesten begonnen ooit bij Kunstbende zoals Martin Garrix, DeWolff, Claudia de Breij, Jan Kooijman, Sanne Vogel en Howard Komproe.

Ook leuk!

© Kunstbende Limburg