Kunstbende Limburg…

Kunstbende Limburg organiseert binnen de gehele provincie Limburg al meer dan 30 jaar lang een talentontwikkelingstraject voor jong creatief talent tussen de 13 en 19 jaar. Jongeren uit heel Limburg worden uitgedaagd om in hun vrije tijd zelf kunst te maken en zichzelf te ontwikkelen binnen de brede amateur-podiumkunstsector die Limburg rijk is, binnen de categorieën Content Creator, Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal en Theater.

Kunstbende Limburg draagt al jaren zichtbaar bij aan actieve cultuurparticipatie van jongeren in Limburg. Aan actief meedoen gaat een traject van cultuureducatie vooraf. Jongeren worden door Team Kunstbende op scholen en kunstencentra enthousiast gemaakt voor deelname aan kunst en cultuur. Het gaat niet alleen om promotie voor Kunstbende Limburg, maar bijvoorbeeld ook om inhoudelijke kunstlessen van profs tijdens de lesuren. Vanuit een (veelal) eerste kennismaking met de organisatie en profs (die als inspiratiebron of boegbeeld dienen), gaan ze daarna zelf aan de slag. Maar daar houdt het educatieve gedeelte niet op. Eenmaal deelnemer van Kunstbende, ontvang je daarna buitenschools maatgerichte begeleiding in samenwerking met Limburgse en landelijk bekende profs en regionale culturele instellingen. Bij Kunstbende mag je leren, met vallen en opstaan. Jongeren worden niet negatief beoordeeld (zoals tegenwoordig in vele tv-contesten), maar krijgen positieve, opbouwende feedback. Kunstbende probeert iedereen op allerlei manieren te helpen en te stimuleren. Jongeren worden uitgedaagd en aangemoedigd om het beste uit henzelf te halen. Ze krijgen hierdoor het nodige zelfvertrouwen en hun motivatie wordt geprikkeld.

De jaarplanning van Kunstbende loopt ongeveer gelijk aan het schooljaar, en is grofweg in te delen in een scholentour (oktober-januari), workshops en open podia (november/december/januari), coaching (januari/februari/maart) en de voorronde eind april. Daarna worden de winnaars van de voorrondes gecoacht richting de landelijke finale (Young Creators Festival) in juli en daarna sluit Kunstbende Limburg af met een Zomertour (juli-september) waarin deelnemers zich op verschillende festivals en podia laten zien en zo nog meer podiumervaring kunnen opdoen. Daarna begint de hele cyclus weer opnieuw.

Ook leuk!

© Kunstbende Limburg