Een busreis vol pubers van Limburg naar Amsterdam. Dat kan maar twee dingen betekenen: óf een schoolexcursie naar een museum óf een wervelend uitje naar het Kunstbende Young Creator Festival. In dit geval gaat het om die laatste, waarbij vier talentvolle Limburgse makers ook nog eens in de prijzen vallen.

Pierre Oitmann, 2 oktober 2023

Op een vroege zaterdagochtend staan achter het treinstation van Sittard twee grote bussen klaar. Daaromheen heeft een groep enthousiaste jongeren zich verzameld, samen met hun fans, vrienden en familie, alsook vrijwilligers van Kunstbende Limburg. Onder hen bevinden zich content creator Bas Opgenoorth, zangeres en muzikante Norah Rhodes, dj Stan Rademakers alias Stanley Redex, dichter Lena Claessen, danseres Aimée Snijckers, kunstenares Jopie Engels en aspirerende theatermakers Sophie Heuts en Gertjan Lahaye. Zij gaan later die dag met gepaste trots hun provincie vertegenwoordigen op de finale van Kunstbende in een tjokvolle Melkweg in Amsterdam. Maar niet voordat de deelnemers hebben genoten van een lekker stukkie vlaai, zoals het Limburgers betaamt. Onderweg is er ook nog een kennisquiz, die zorgt voor wat jolijt gedurende de twee uur lange trip.

Volwassen thema’s
Na de opening van het Kunstbende Young Creator Festival moet de eerste Limburgse act al gauw aan de bak. Aimée Snijckers vertolkt vol overgave haar dans. Met gemak, bijna vederlicht, beweegt ze over de bühne. Op blote voeten nog wel. Waar ook gedanst wordt, is bij het optreden de achttienjarige dj Stanley Redex uit Kerkrade, aan de overkant van de Melkweg. In de opzwepende award-winning dj-set horen we houseklassiekers die dateren van ver voordat Stanley het levenslicht zag. Dat de Kunstbende-deelnemers ‘wise beyond their years’ zijn, bewijst ook Jopie Engels uit Panningen. Met haar vijftien lentes is ze veruit de jongste deelnemer uit Limburg. Haar werk, een stoel omgeven door uit krantenknipsels gevouwen vlinders, is een volwassen metafoor over het nieuws dat ons iedere dag ter ore komt. Wie eveneens een volwassen thema aansnijdt, is de zeventienjarige Bas Opgenoorth, bekend van L1. Hij maakte een productie over zijn relatie tot het Rooms-Katholieke geloof; goed voor een derde prijs in de categorie Content Creator.

Hou van taal
Als er één iemand van de Limburgse delegatie is die weet te imponeren tijdens deze landelijke finale van Kunstbende, dan is het wel Lena Claessen. Dit achttienjarige taaltalent uit Roermond weet als geen andere deelnemer uit de categorie Taal haar verhaal te doen. Met een unieke woordkeuze, heldere beeldspraak en de juiste intonatie bij haar performance weet ze de gehele Melkweg in te pakken. Inclusief de jury, die haar gedicht en performance met de eerste prijs beloont. “Ik was vooral heel verbaasd, want ik had het niet verwacht”, glundert Lena. Ze kan niet echt duiden waar haar teksten vandaan komen. “Ik weet niet of het echt inzichten zijn, ik hou heel erg van taal en als ik schrijf en het idee heb dat het klopt, dan is het goed voor mij.” Goed is het zeker en ze heeft in tegenstelling tot veel andere dichters geen spiekbriefje nodig. “Ik heb de tekst heel vaak geoefend, dus de tekst was op een gegeven moment een deel van mijzelf geworden.”

Multi-disciplinaire totaalperformance
Het duo Sophie Heuts en Gertjan Lahaye uit Meerssen ging er tijdens het Kunstbende Young Creator Festival met de tweede prijs vandoor in de categorie Theater. Dit met een act over het socialmediaplatform TikTok, waarin lied, spel en visuals op creatieve wijze bijeenkomen. “Een multi-disciplinaire totaalperformance dat een belangrijk onderwerp vanuit meerdere hoeken weet te belichten”, leest Sophie op uit het jubelende juryrapport. “Dat was de bedoeling ook, dus dat heeft de jury goed gezien”, reageert Gertjan. “Daar hebben we hard voor gewerkt, om elke discipline af te vinken en in één act te stoppen.” De twee omschrijven het winnen van de prijs als ‘een intense ontlading’. Gertjan: “Je staat strak van de spanning en dan ben je aan het wachten totdat jouw categorie komt en als ‘ie dan komt, klopt je hart in je keel en overal waar je het nog nooit gevoeld hebt.” Momenteel werken de twee aan een nieuwe performance, die volgend jaar op festival Cultureel Lint te zien zal zijn. “Dus je hoort nog van ons!”, roept Sophie enthousiast.

Gratis podiumervaring
De zestienjarige zangeres Norah Rhodes valt ondanks haar solide optreden helaas buiten de boot bij de prijzenregen aan het einde van de lange Kunstbende-dag. Ze is echter blij dat ze erbij aanwezig kon zijn. “Ik vind de sfeer bij Kunstbende altijd heel leuk, heel supportive”, vertelt ze na afloop van het Kunstbende Young Creator Festival, terwijl het publiek zich een weg naar de uitgang van de Melkweg baant. “Helaas niet gewonnen, maar ik heb heel erg mijn best gedaan en kon ook niet veel meer doen dan dat. Het was een beetje stressvol, maar ik vond het heel leuk om te doen. Iedereen had er gewoon zin in, dus dat vond ik heel fijn.” Op de vraag of Norah het haar leeftijdsgenoten zou aanraden om mee te doen aan Kunstbende, antwoordt ze met een volmondig ‘ja’. “Kunstbende leert je heel veel en je krijgt gratis podiumervaring en workshops. Ik zou het echt aanbevelen.” Daarna stapt ze samen met de andere Limburgse deelnemers weer in de bus huiswaarts.

Ook leuk!

© Kunstbende Limburg