Op zaterdag 29 juni 2024 heeft het Young Creators Festival plaatsgevonden in de Melkweg en iNN, Amsterdam. Ruim 160 jongeren van 13 t/m 19 jaar streden om een talentontwikkelingstraject gegeven door professionals met daarnaast, een optreden op een landelijk bekend festival in de gekozen discipline of wordt het tentoonstellen van het gemaakte werk in een museum. Kunstbende Limburg heeft zich voor het eerst in vier jaar tijd weer in álle negen categorieën mogen vertegenwoordigen en dat heeft gezorgd voor een tweede plek in de categorie Theater (Xam Beckers) en een tweede plek in de categorie Expo (Zara de Klerk).  

Young Creators Festival
Een ander woord voor de landelijke finale van Kunstbende. Om in de landelijke finale terecht te komen wordt er in elke provincie een voorronde gehouden. Deelnemers zijn tussen de 13 en 19 jaar oud en doen mee binnen een of meerdere van de negen categorieën. Als ze winnen in hun eigen provincie, mogen deelnemers tegen de andere provincies strijden voor de ultieme eerste plek! Op zondag 24 maart 2024 heeft in het Toon Hermans Theater in Sittard de Limburgse voorronde plaatsgevonden. Voor het eerst in vier jaar waren er ook precies genoeg deelnemers in de categorieën Film en Fashion om deze door te laten gaan. In de categorie Content Creator is een wildcard uitgegeven aan Floor Bons. Dat betekent dat Limburg op het festival vertegenwoordigd was binnen:

 • Content Creator: Floor Bons (Born – 19 jaar)
 • Theater: Xam Beckers (Maastricht- 14 jaar)
 • Taal: Yana Wings (Brunssum- 15 jaar)
 • DJ: Jayden Hoofs (DJ Jay-D) (Geleen- 13 jaar
  • Jayden is tijdens de finale gevolgd door het NOS jeugdjournaal is op 19:00 uur in de uitzending uitgezonden. Bekijk het hier!
 • Muziek: KeyCult (Tegelen- 17 jaar)
 • Fashion: Anna Heutmekers (Sittard – 14 jaar)
 • Dans: TwoPointO (Maastricht – 13 jaar)
 • Expo: Zara de Klerk (Venray- 18 jaar)
 • Film: Lost Box Media (Weert- 19 jaar)

Van gedicht in het Urks tot horrorfilm
Op dit festival kan het publiek genieten van een enorme variëteit aan acts. Alles komt voorbij: van een gedicht in het Urks tot een horrorfilm. En van een goochel act tot een presentatie van natuurhuizen gebouwd in Sims. Er zijn wat zwaardere thema’s zoals verlatingsact, verslaving, rouw en in transitie gaan. Vaak gaat het ook over de onderwerpen waar je als jongere mee te maken krijgt, zoals de ontwikkeling van je eigen identiteit en jezelf blijven. Alles mag op het Kunstbende-podium, mits het zelf bedacht en gemaakt is.

Limburg in de prijzen!
In de avond zijn alle prijswinnaars van het Young Creators Festival 2024 bekend gemaakt en wat mogen wij trots zijn op Limburg! Wij mogen namelijk de volgende talenten feliciteren:

 • Tweede prijs Theater: Xam Beckers
 • Tweede prijs Expo: Zara de Klerk

 

Over Kunstbende

Kunstbende is hèt podium voor iedereen van 13 t/m 19 jaar. Kunstbende wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank, Fonds voor Cultuurparticipatie, ArtEZ University of the Arts en diverse andere sponsoren en partners. Veel artiesten hebben hun eerste stappen gezet bij Kunstbende, zoals choreograaf Shay Latukolan, DJ Martin Garrix en zangeres Trijntje Oosterhuis. Meer weten? Kijk snel op de socials van Kunstbende en Kunstbende Limburg.

Foto: Download foto, Marcel Krijgsman

Ook leuk!

© Kunstbende Limburg