Emile Weisz (24) uit Margraten kreeg afgelopen woensdag de Fiep Westendorpprijs uitgereikt. Dit is een stimuleringsprijs voor beginnende illustratoren. Afgestudeerden van de kunstacademie kunnen hieraan meedoen door hun portfolio op te sturen naar de jury. In 2013 won Emile de Limburgse en vervolgens de landelijke finale in de categorie EXPO.

Ontwikkelen
Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 20.000 euro. “Ik ben erg vereerd dat iemand mij dit heeft gegund. En het geldbedrag komt mooi uit, want ik ben nog zoekende naar hoe ik mij verder wil ontwikkelen en of ik illustrator wil zijn of vrije kunstenaar. Door deze prijs en het geldbedrag heb ik nu de mogelijkheid om dit uit te zoeken.”

Publicatie
De Fiep Westendorpprijs wordt in Amsterdam in theater De Krakeling uitgereikt door Hedy d’Ancona. Eerder won Emile De Beeldmakersprijs waardoor hij ruimte in Het Parool kreeg om zijn werk te publiceren.

Amsterdam
Weisz groeide op in Margraten en ging naar het Sophianum College in Gulpen. Tijdens zijn middelbare schooltijd kwam hij in aanraking met Kunstbende, waar hij een aantal keren aan meedeed in de categorie EXPO en Muziek. Met succes, want in 2013 won hij de Limburgse en landelijke finale. Na zijn middelbare schooltijd verhuisde hij naar Amsterdam waar hij naar de Gerrit Rietveld Academie ging. In 2020 studeerde hij af en bleef hij in Amsterdam om van hieruit te werken.

In 2013 maakte we onderstaand portret van de toen 16-jarige Emile:

Bekijk ook deze beelden van de landelijke finale in Amsterdam (ook in 2013), waar Emile zijn werk presenteerde aan de finalejury en het publiek:

Foto in header: Emile Weisz tijdens de prijsuitreiking van Kunstbende Limburg (2013), door René Bradwolff 

 

 

Ook leuk!

© Kunstbende Limburg