Kunstbende is dè landelijk wedstrijd voor jong en creatief talent tussen de 13 en 18 jaar. Eigenlijk kun je met elke eigen gemaakte creatie, wild idee en rare ingeving meedoen aan de wedstrijd. Maar omdat het nou eenmaal een wedstrijd is, is het handig als je act of kunstwerk in een ‘hokje’ past. We hebben daarom acht categorieën namelijk: Muziek, DJ, Dans, Taal, Expo, Fashion, Theater en Film . Dit jaar is er geen thema voor de wedstrijd, iedereen krijgt dus creatief de vrije hand. Meedoen aan Kunstbende is gratis. Twijfel je tot welke categorie jouw inzending nu hoort? Klik in het inschrijfformulier dan de optie ‘Weet ’t niet’ aan. Wij nemen daarna contact met jou op om samen te bepalen waar jouw kunst thuishoort.

Veel artiesten komen voort uit de kweekvijver van Kunstbende. Bekende artiesten die hiervan deel uitmaken zijn onder andere: Martin Garrix, Trijntje Oosterhuis, Jan Kooijman, Claudia de Breij, Krezip en DeWolff.

Voor de populaire categorieën Muziek en DJ hebben we altijd 3 selectierondes (Venlo, Sittard, Maastricht). Deze data vind je in het agenda-overzicht.

VOORRONDE KUNSTBENDE LIMBURG:

Op zondag 19 maart 2017 vindt de Voorronde van Kunstbende Limburg plaats in de Stadsschouwburg te Sittard-Geleen. Meer dan 500 jongeren strijden hier om een plek in de landelijk finale.

Kaartverkoop Voorronde Kunstbende Limburg:
Kaarten voor de voorronde zijn alleen op de dag zelf verkrijgbaar aan de kassa van de Stadsschouwburg.
Kaarten kosten € 5,-, met CJP € 3,- en kinderen t/m 6 jaar zijn gratis.

Wat je nog meer wilt weten!

Jury selectierondes muziek en dj

Elk jaar heeft Kunstbende Limburg pér categorie een driekoppige professionele jury.

De jury voor de selectierondes muziek 2015 was:bekendmaking juryleden KB selectierondes MUZIEK 2015 C

  • Linda Erkens (Stichting Popmuziek Limburg)
  • Roel Peijs (ZEF Magazine, Rebzjie)
  • Bram Peters (Rockacademie)

De jury voor de selectierondes van DJ is (2015):

  • Mark van Zon (ALTRNTE)
  • Daniel Dols (Aurix)
  • Anisse Kandrouch (DJ AK)
  • Roy Verschoor
  • Daniel Kingma

Jury regiofinale

Elk jaar heeft Kunstbende Limburg pér categorie een driekoppige professionele jury.  De jury voor de Regiofinale van Kunstbende Limburg op zondag 29 maart 2015 waren:

MUZIEK:MUZIEK - STEF CLASSENS

#1 Stef Classens (winnaar de Beste Singer-Songwriter van Nederland 2014)

Stef won in 2014 de titel ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’. Kort hierna werd hij door 3FM verkozen tot 3FM Serious Talent. Stef stond o.a. al op festivals als Sziget en Songbird. Ook stond hij o.a in het voorprogramma van Dotan Music, Nielson en Jacqueline Govaert. Op zondag 29 maart 2015 zal Stef alle muzikale acts jureren tijdens de Regiofinale van Kunstbende Limburg

#2 Niek Nellen (zanger van AFTERPARTEES)

Niek Nellen is frontman van de populaire Horsterse band AFTERPARTEES waar hij o.a. in 2014 mee op Pinkpop speelde. AFTERPARTEES wordt getipt als dé sensatie voor 2015. Daarnaast is Niek boeker bij zijn eigen feestje Nightbirds, een avond in Skatepark Tilburg en Poppodium Grenswerk.

#3 Emil Landman (3FM Serious Talent)

Emil Landman werd in oktober 2014 uitgeroepen tot 3FM Serious Talent. Deze singer-songwriter was o.a. te zien en horen bij De Wereld Draait Door, 3FM en Radio 1, tourde mee met rondreizend festival Popronde en verzorgde veelvuldig het voorprogramma van de populaire band Mister and Mississippi.

THEATER:THEATER - JOES BRAUERS

#1 Joes Brauers (acteur diverse speelfilms en musicals) 

Joes Brauers werd landelijk bekend door zijn rol als Kruimeltje in de gelijknamige Nederlandse musical. Naast zijn musical carrière is Joes ook actief bezig als filmacteur. Zo heeft hij een rol in films als Oorlogsgeheimen en de Boskampi’s. Vanaf 24 juni is de film Code M in de bioscoop  waar Joes de rol van  Jules op zich neemt.

#2 Pieter-Nic van den Beuken (Witgoed en van Bontewas)

Pieter-Nic van den Beuken is mede eigenaar van projectbureau Witgoed en van Bontewas. Als hoofd creatief  bedenkt en produceert hij bijzondere concepten. Variërend van TV- en theaterproducties tot grootschalige evenementen. Denk aan de uitvoeringen van Herberg de Troost, het theaterdebuut MANIE!MANIE! van de Heideroosjes en de Rowwen Hèze Stilteconcerten..

#3 Maurice van Straten (dramadocent)

Maurice van Straten studeerde aan de Toneelacademie Maastricht. Vervolgens regisseerde hij in de regio diverse toneelproducties waaronder Abel en Lange Wapper en de musicals Who’s crazy? en Stop the clock! Momenteel is hij als dramadocent verbonden aan “de Nieuwste Pabo” in Sittard en aan jongerentheatergroep Kicks van Theater Karroessel.

DANS:DANS - ROBIN ENRICO VOSS

#1 Robin Enrico Voss (danser Armin van Buuren wereldtour) 

Robin Voss danste afgelopen jaar als 1 van de 4 dansers tijdens de Armin van Buuren Intense World Tour waarmee hij over de hele wereld reist. Robin danst ook vaker voor merken als Nike en is naast zijn danscarrière ook nog model. 

#2 Natascha Dejong (So You Think You Can Dance)

Natscha DeJong, beter bekend als finaliste van So You Think You Can Dance, studeerde in 2003 af aan ‘de Rotterdam Dansacademie’. Daarna vervolgde ze haar opleiding in New York bij The Ailey School en in Los Angeles bij The Edge. Ze trad op in vele musicals, televisieprogramma’s, moderne dansproducties en stond ze op de planken van het Londense Shaftesbury  Theater.  

#3 Shaggy (docent Juvat Dance Academy)

Shaggy ontdekte pas op zijn 18e zijn liefde en talent voor dans. Door intensief te trainen heeft Shaggy zich gespecialiseerd in Hip Hop, House, Breakdance, Poppin, Locking en Freestyle. Daarnaast is hij meerdere malen naar Los Angeles geweest om zichzelf intensief te ontwikkelen en heeft hij een dansopleiding in Nederland afgerond. Shaggy is de oprichter en manager van dansformatie Furious Flow, waarmee hij samen met zijn formatie van uitzonderlijke dansers door het hele land talloze optredens verzorgen.

DJ:DJ - MORELLO TWINS

#1 Morello Twins (DJ duo)

Morello Twins, Remco en Ivo Lemmerlijn, zijn twee jonge dj’s en producers. Optredens van Amsterdam tot München en van Marmaris to Chersonissos, deze tweeling laat hun EDM sounds overal horen.

 #2 Rick Jansen (DJ Admin)

Rick Jansen, beter bekend als DJ Admin, en heeft inmiddels al meer dan 1000 optredens mogen geven, verdeeld over de hele wereld. Met zijn dansbare house klanken stond hij onder andere al op dé pre party van Sensation White Dubai, het Eurovisie Song Festival in Denemarken, en op de main stage van de Formule 1 grand prix van België.

 #3 Kay Schumans (Sonic Festival)

Kay Schumans is festival organisator binnen de dance scene in hart en nieren. Als 16-jarige begon hij met het organiseren van dance evenementen. Zijn grootste wens was een buiten festival, deze heeft hij gerealiseerd met het succesvolle Sonic Festival dat komend jaar voor de vierde keer georganiseerd zal worden.

TAAL:TAAL - JENNEKE VAN GENECHTEN

 #1 Jenneke van Genechten (oprichtster van creatief tekstbureau Lettergeniek)

Jenneke van Genechten is oprichtster van creatief tekstbureau Lettergeniek, daarnaast ook nog redactrice, tekstschrijfster en columniste voor opdrachtgevers door heel Nederland. In 2014 won zij met haar korte verhaal Bestemming Onbekend een publicatie in de door Kruidvat verspreide verhalenbundel LEF.

#2 Melijn Huntjens (dichter uit Heerlen)

Merlijn Huntjens, heeft een nuchtere kijk op zijn gedichten en probeert altijd iets over te dragen. In 2014 kwam zijn nieuwe bundel Ja, Blokfluit uit, een bundel die Huntjens presenteerde in Cultuurhuis Heerlen.

#3 Sander Koolwijk

Sander Koolwijk debuteerde in 2005 officieel in de befaamde Windroosreeks , waarin ook dichters als Campert, Kouwenaar en Andreus debuteerden. In datzelfde jaar werd hij Nederlands Kampioen Poetry Slam en in 2008 won hij de All Star Poetry Slam op Lowlands. Over zijn laatste bundel: “De Patroon van het huis” werd geschreven: Sander Koolwijk is een dichter die kan kijken: ‘In de tuin, onder de bevroren appelboom / op het geroeste handvat van de hegschaar / de veren vergrijsd, de kop in de nek / zit de trekvogel, die, als ik op het raam klop / het hoofd schudt.’

FILM: FILM - REMY VAN HEUGTEN

#1 Remy van Heugten (Regisseur Gluckauf)

Remy van Heugten, studeerde af aan de Katholieke Hogeschool Limburg in Genk, richting Film en TV. Hierna wilde hij zich verder specialiseren op het gebied van filmregie en ging naar de Nederlandse Film & Televisie Academie in Amsterdam. Hij studeerde af met de eindexamenfilm ‘Over Rozen’, waar hij veel prijzen mee in de wacht sleepte. Begin dit jaar ging zijn speelfilm ‘Gluckauf’ in première.

#2 Rick Jacops (Backstage Film Productions)

Rick Jacops is oprichter en eigenaar van (B.F.P) Backstage Film Productions een videoproductiebedrijf gelegen in het centrum van Heerlen. Vanwege zijn passie voor film, muziek en fotografie heeft hij zichzelf weten te ontwikkelen van docent naar ondernemer. Naast het maken van commerciële filmpromo’s & 2D animaties, is hij (dag)bestuurslid van de Creative Corridor en gaat hij  dit jaar starten met het maken van een documentaire genaamd: ‘The road to Pinkpop’.

#3 Martijn Daamen (Cinesud)

Martijn Daamen is een autodidactische filmmaker die zich voornamelijk bezighoudt met het schrijven van scenario’s en het produceren van korte films en documentaires via zijn bedrijf Heynde & Van Verre. Daarnaast is hij secretaris van Cinesud, hèt platform voor (aankomende) audiovisuele professionals in de Euregio en jurylid bij het Euregionaal Jeugd Film Festival.

Prijzen

Tijdens Kunstbende krijg je commentaar van de jury, die niets liever wil dan jou vérder helpen met hetgeen waar jij passie voor hebt. Professionals, artiesten, ervaringsdeskundigen… ze nemen de moeite om goed naar je werk te kijken, het te beoordelen en je te motiveren om er verder mee te gaan. Dat steek je zomaar in je zak…

Maar tijdens de wedstrijd zijn er natuurlijk ook hele toffe prijzen te winnen ;)Binnen elke categorie bepaald de jury welke 3 inzendingen/acts de beste zijn, en voor die ‘happy few’ heeft Kunstbende Limburg vette stimuleringsprijzen in het verschiet. Denk hierbij aan workshops, CD- en boekenbonnen, kaartjes voor concerten of de bioscoop…  en ga maar door. Daarnaast organiseert Kunstbende Limburg ook een Zomertour langs de grotere Limburgse pop- en cultuurfestivals waar natuurlijk alle winnaars mogen optreden. Afgelopen jaar bezochten we o.a. het Limburg Festival, Solar, Cultura Nova, het Parcours, Breakfest en Festival D-Vers.

Presentatie

Bij een te gekke act hoort natuurlijk een grootse aankondiging! Ieder jaar doet Kunstbende haar best om de leukste presentatoren vast te leggen om jou op een passende manier aan te kondigen. Elke zaal heeft z’n eigen presentator. Voor 2015 waren de presentatoren:

Grote Zaal:

Juvat Westendorp (Dans) is misschien wel de allerleukste B-Boy in Nederland, heeft zijn VWO gehaald en is toen horlogemaker geworden. Zijn passie voor dans is hij echter nooit kwijtgeraakt en in 2011 heeft hij meegedaan met So You Think You Can Dance waar hij het tot de halve finale heeft geschopt. Hij heeft daar een goede indruk achtergelaten. Jurylid Dan Karaty zei dat Juvat heel ver zal komen als een innovator met passie en met een grote personaliteit. Juvat heeft in vele crews gedanst en overal in het land shows en workshops gegeven. Tegenwoordig is Juvat Full-time danser. Hij is tevens directeur van de  Juvat Dance Academy.

Sander Ruijters (Fashion en Theater) was 6 jaar toen hij van zijn moeder buiten op straat mocht gaan voetballen. De garagepoorten in de straat fungeerde als doeltjes, en met stoepkrijt werden de lijnen uitgezet. Elke dag werd er hard geoefend om net zo goed te worden als Petterson, Kiprich of Van de Leur. Ergens in Juni 1990 ging dat mis. Achter een van de garagepoorten bleek een band te repeteren, en omdat het zo warm was hadden ze de garagepoort open gezet. Petterson werd meteen vervangen door Kurt Cobain en Michael Stipe. Sander mocht op blokfluitles en later ook op gitaarles. Vanaf 1996 begon Sander ook een eigen band, en in 1998 deden ze voor het eerst mee aan Kunstbende Limburg. In 2002 weet hij met zijn bandje Egofly zelfs de voorronde te winnen! Tijdens zijn studie ‘schoolmuziek’ aan het Conservatorium van Maastricht pakt Sander de Kunstbende-draad weer op en begint hij met het geven van workshops en presenteren van de voorrondes waar hij het publiek elke keer weer weet in te pakken met zijn mopjes. Tijdens kunstbende 2009 ontmoet Sander Madi Hermens. Ze vormen een band en spelen in 2011 met de band MADI op Pinkpop!

Kleine Zaal 1:

Bram Jacobs (Muziek en DJ) is pop-junkie, muzikant en aanjager van Pop-cultuur in Noord-Limburg! Als consulent voor jongerensozen, initiator van de Horster Muzikantine en song-writer van Early Adopters beleeft hij de pop-sector vanuit verschillende perspectieven.

Kleine Zaal 2:

Roel Peijs (Taal) presenteert met de nodige podiumervaring en zijn taalkundig improvisatievermogen in 2012 voor het eerst een evenement. Dat bevalt goed en hij slaagt erin binnen no time een publiek aan zich te binden. Ondertussen stond hij o.a. al als host op het podium bij voorrondes van de bandwedstrijden Nu of Nooit of Kunstbende Limburg, Wyck Live, Pop on Top en diverse andere lokale festivals.

Kelder:

Bas Machiels (Expo en Film) hoort sinds de laatste jaren echt bij het Kunstbende-meubilair. Via het Kunstbuddy-project komt hij in aanraking met Kunstbende, waarna hij als vrijwilliger blijft hangen. Bas studeerde aan het Conservatorium van Maastricht af als muziekdocent, en werkt nu onder andere als muziekdocent in het voortgezet onderwijs. Tijdens zijn afstudeerstage bij Kunstbende Limburg presenteerde Bas de Kunstbende Scholentour, waarna hij werd gevraagd om te presenteren tijdens de Kunstbende Zomertour en tijdens de voorrondes. In 2014 presenteerde hij voor het eerst de categorie Film & Animatie tijdens de Regiofinale

Mocht je nog vragen hebben? Neem gerust contact met ons op via info@kunstbendelimburg.nl of bel ons tijdens kantooruren op 046-4752500.

Thanks!

101TV Adams-Music Artez Hogeschool voor de Kunsten Bart Notermans Fotografie Boekhandel Krings Boekscout.nl BURO PINKPOP Castle Of Love Kerkrade CJP Cosmo girl! Dagblad de Limburger De Grote Prijs van Nederland ECI Cultuurfabriek EYE FONDS VOOR CULTUURPARTICIPATIE Foroxity GEMEENTE SITTARD-GELEEN Guus Arons Muziekhuis Hogeschool Zuyd Highly Recommended Holland Dance Huis voor de Kunsten Limburg Intratuin Geleen Juvat Dance Academy Theatergroep Dox Theaterschool Kiek Toneelgroep Maastricht Kunsthal Rotterdam Letterkundig Centrum Limburg Limburgs Dagblad Moviezone Muziekhuis Lyana Museum Mysteryland De Pont Tilburg Mister Moustache Parkstad Limburg Theaters Poppodium Grenswerk PINKPOP Poppodium Nieuwe Nor Poppodium Volt Prinsbernhard Cultuurfonds PROVINCIE LIMBURG Reflexion Sascha Teschner Schunck Stadsschouwburg Sittard-Geleen Starmagic Stichting Fashionclash Stichting Popmuziek Limburg Stichting PopSport Studio 80 Triepels Slagwerk Geleen WM Digital Services www.museumkaart.nl VVV Zuid Limburg ZEF Magazine

© Kunstbende Limburg | Site: Sascha Teschner